Kwas solny HCl
Kwas solny jest roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Posiada silnie żrące właściwości, ostry, drażniący zapach, kolor bezbarwny do jasnożółtego. Kwas solny jest wytwarzany w wyniku bezpośredniej syntezy: spalanie chloru w wodorze lub jako produkt uboczny przy produkcji izocyjanianów a następnie absorpcję w wodzie powstającego chlorowodoru. Kwas solny występuje w różnych stężeniach: od 25% – 36%. Najbardziej popularne stężenie dostępne na rynku to 31-34% o jakości technicznej, syntetycznej raz jakości spożywczej (dla przemysłu spożywczego).

Numer CAS
7647-01-0
Numer WE
231-595-7
Wzór chemiczny
HCl
ADR
Tak
Forma fizyczna
Ciecz
Zastosowania kwasu solnego
HCl
Wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu m.in.: włókienniczym, farmaceutycznym, kosmetycznym i cukrownictwie. Może być również stosowany w budownictwie, galwanizacji, przemyśle wydobywczym i przy produkcji chemii gospodarczej.
Jest bardzo istotnym elementem gałęzi przemysłu farmaceutycznego, ponieważ odpowiada za syntezę chemiczną aktywnych składników w różnego rodzaju lekach.
Wykorzystuje się również jako składnik środków chemicznych do oczyszczania metali i ceramiki z pozostałości cementu.
Kwas solny pełni ważną rolę podczas uzdatniania wody i produkcji piwa. Obniża poziom pH wody, dlatego ma ogromny wpływ na przebieg procesu warzenia.
Podczas produkcji ubrań i tekstyliów wykorzystywany jest do wybielania i barwienia materiałów.
Jako jeden z ważniejszych składników preparatów do czyszczenia, wykorzystuje się go do usuwania nalotu z ceramiki sanitarnej i fugi.
Produkcja produktów na bazie glukozaminy i chityny, takich jak suplementy diety, szampony i pasty do zębów, wymaga kwasu solnego do przetwarzania ich surowców.
